Svenska fotbollsklubbar

Sverige har hundratals idrottsklubbar och de flesta har en fotbollssektion. De olika klubbarna erbjuder vanligtvis på en rad med olika sporter och lagen spelar på olika nivåer. En av de högsta fotbollsnivåerna i Sverige är Allsvenskan och några av fotbollsklubbarna som spelar där är:

AIK Fotboll

1891 grundades AIK Fotboll, vilket är en del av den svenska idrottsklubben AIK, i Stockholm. Det som skiljer fotbollsklubbar åt är var de spelar någonstans. AIK fotbollslag har varit med i Allsvenskan i över 90 säsonger och de vann sitt första allsvenska guld säsongen 1931/1932. De har dessutom blivit mästare 12 gånger.

Djurgårdens IF Fotboll

Djurgårdens IF grundades 1891 och fotbollssektionen lades till 1899. Klubben har varit med i Allsvenskan i 64 säsonger och vunnit över 10 SM-guld. Djurgårdens har även ett damlag som varit med i damallsvenskan i 22 säsonger och 3 gånger. Föreningen är en av de största i Sverige och hade över 10 000 medlemmar år 2017.

Hammarby IF Fotboll

Hammarby IF är en idrottsförening som grundades i slutet på 1800-talet i Stockholm. Fotbollssektionen inom klubben kom till 1915 och laget deltog i den första Allsvenskan-upplagan säsongen 1924/1925.

Malmö FF

Denna fotbollsförening grundades år 1910 och debuterade i Allsvenskan under samma säsong som AIK Fotboll, 1931/1932. De har stått som segrare i Allsvenskan över 20 gånger, har vunnit Svenska Cupen 14 gånger och blivit svenska mästare 20 gånger. Klubben kvalificerade sig till Champions League för första gången år 2014 och även året därpå. Båda åren slutade de på fjärde och sista plats.

IF Elfsborg

IF Elfsborg är en idrottsförening som grundades 1904 i Borås. Klubben spelade i Allsvenskan för första gången år 1926 och stannade kvar i den högsta divisionen ända fram till 1950-talet. Efter det började det gå lite sämre för klubben och de började spela i Division 2 istället. Men några år senare lyckades de ännu en gång kvala sig upp till Allsvenskan.

Dam- och herrklubbar

Många av idrottsklubbarna som har satsat på fotbollen går många gånger att dela upp i ännu fler grupper. Herrlagen är enligt många de mest välkända trots att flera av klubbarna erbjuder både damlag och ungdomslag. Något som är bra att känna till är att ett lag som deltar i den högsta divisionen, Allsvenskan, stannar inte alltid kvar där. Ett exempel är IF Elfsborg som nämndes ovan, de har bytt division ett antal gånger beroende på hur bra de har spelat under säsongerna. Lagen måste alltid kvala för att få gå upp en nivå och ibland även kvala för att få stanna kvar. Om ett lag ligger på sista platsen kan det hända att de måste spela i en lägre division säsongen efter och för att ta sig upp igen måste de ta sig till toppen av listan.

mh-purity-lite