Handbollstävlingar

Det finns en lång lista med tävlingar i handboll. Förutom att varje land som spelar sporten brukar ha sina egna tävlingar finns det både VM och EM i handboll. De första tävlingarna som anordnades var endast för herrar, men allt eftersom att sporten utvecklats började man även anordna tävlingar för damer. Nu finns det både EM för herrar och damer, samt VM för herrar och damer. Förutom dessa tävlingar finns det även afrikanska och asiatiska mästerskapet i handboll samt panamerikanska och oceaniska. De olika mästerskapen avgör helt enkelt vilka länder som får delta.

Handboll spelas dessutom vid de olympiska sommarspelen sedan 1939 för herrar och 1976 för damer.

Kort om EM

Europamästerskapet i handboll har spelats vartannat år sedan 1994, både för damer och för herrar. För att få spela i mästerskapet måste lagen först spela i ett kval för att kvalificera sig. Det brukar gå till på så sätt att varje landslag blir indelade i grupper och får sedan möta varandra. De bästa lagen är sedan de som får gå vidare för att delta i EM.

Kort om VM

Världsmästerskapet i handboll för herrar har anordnas sedan 1938 och för damer sedan 1957. Tävlingen spelas vanligtvis i slutet på året för damer och början på året för herrar, och sedan år 1993 spelas VM vartannat år. För att kvalificera sig till VM spelar varje lag i ett kvalspel som är geografiskt bestämda. Det gäller dock inte de regerande världsmästarna samt värdlandet, dessa lag är nämligen direktkvalificerade. Hur många lag som deltar i VM brukar variera, det är dessutom inte lika många lag som deltar från varje område. Till exempel i VM år 2007 för herrar deltog 11 lag från Europa och endast 1 från Oceanien.

mh-purity-lite