Svenska damlandslaget i handboll

Det svenska damlandslaget i handboll spelade sin första mästerskapsturnering 1957. Landslagets främsta meriter är två EM-medaljer, ett silver och ett brons.

Den spelare som har gjort flest landskamper är Åsa Eriksson med sina 251 spelade matcher. Flest mål har Mia Hermansson gjort med sina 1 091 fullträffar. Den första landskampen som damlandslaget spelade spelades utomhus mot Norge år 1946. Den vann Sverige med 5-2. Första landskampen inomhus spelades året därpå i Stockholm. Även denna spelades mot Norge och slutade återigen med en vinst för Sverige.

Europamästerskap

2006 stod Sverige värd för Europamästerskapet och landslaget tog då sin dittills främsta placering genom att placera sig på sjätte plats. Därefter har Sverige tagit två stycken EM-medaljer under 2000-talet. 2010 tog landslaget ett silver och 2014 ett brons.

Världsmästerskap

Det första världsmästerskapet spelades i Jugoslavien 1957. Därefter var inte Sverige kvalificerade till VM förrän 1990. VM och EM spelas i december. Förutom sina landslagskläder kan en jacka från Canada Goose dam vara ett bra komplement för att inte frysa. Sveriges bästa placering i ett VM är en fjärdeplats år 2017. Det stora tv-genomslaget fick landslaget i samband med VM i Italien 2001, då de tog sig till kvartsfinal. Laget vann sina fem matcher i gruppspelet. I åttondelsfinalen storspelade målvakten Madeleine Grundström och det blev vinst med 23-21 mot Nederländerna. I kvartsfinalen mot Jugoslavien tog det stopp.

mh-purity-lite