Den svenska fotbollens seriesystem

Fotbollen i Sverige är uppdelad i ett sorts seriesystem. Herrfotbollens högsta serie är Allsvenskan, följd av Superettan, Division 1, Division 2, och så vidare. Damfotbollen har en liknande serie, den högsta kallas för Damallsvenskan, följd av Superettan, Division 1 och så vidare. Systemet fungerar på så sätt att ett lag kan förflyttas upp eller ner beroende på hur bra de har spelat en säsong. Till exempel ett lag som spelar i Division 2 kan genom bra spel, och om de uppfyller vissa krav, bli uppflyttade till Division 1. När det kommer till de högsta serierna måste klubbarna som är med och spelar dessutom uppfylla ett antal krav angående både ekonomi och spelplats. Ett exempel är att IF Brommapojkarna var tvungna att bygga om sin hemmaplan för att få spela i Allsvenskan säsongen år 2007.

Mer om strukturen

Allra högst upp i serien finns som sagt Allsvenskan. Det lag som vinner får sedan chansen att kvala in till Uefa Champions League, vilket är en turnering för klubblag i Europa. Att ta sig in i denna fotbollsturnering är relativt svårt. Svenska klubbar har endast tagit sig in en gång. De spanska klubbarna är de som har klarat sig bäst på denna höga nivå.

Från och med säsongen 2008 tar Allsvenskan in 16 lag vilket är en utökning med två lag från den tidigare säsongen. Superettan, vilket är den näst högsta serien har också 16 lag. Tidigare var det Division 1 som låg under Allsvenskan men den blev ersatt av Superettan år 2000. För att få spela i en av dessa elitligor måste man ha en elitlicens. Division 1 som ligger under Superettan är lite annorlunda från de två högsta serierna, den är nämligen uppdelad i två serier med 14 lag i varje.

Division 1, 2 och 3 är de så kallade nationella serierna och de styrs av Svenska fotbollsförbundet. Division 1 är uppdelat i Södra och Norra Sverige, Division 2 är uppdelat i 6 delar, Norrland, Norra Svealand, Södra Svealand, Norra Götaland, Östra Götaland och Västra Götaland. De lägre serierna är uppdelad i ännu fler delar, mindre delar. Vilken serie ett lag har möjlighet att delta i beror alltså på var i Sverige klubben befinner sig.

Damserien är uppdelad på ett liknande sätt, skillnaden är hur många lag som deltar i varje serie.

mh-purity-lite