Regler i ishockey

Poängen med sporten är att försöka göra så många mål som möjligt under en bestämd tid. Det är två lag som spelar mot varandra, varje lag består vanligtvis av runt 20 personer. Men det är endast fem utespelare och en målvakt på planen under en match. Vanligtvis delas en match upp i tre perioder, varje period är 20 minuter lång. Det lag som sedan gjort flest mål under den tiden vinner matchen.

Varje spelare blir tilldelad en position på planen vilket avgör om spelaren spelar mer offensivt eller defensivt. Det finns dessutom ett antal regler som beskriver vilken teknik som är tillåten under en match. Det finns sammanlagt fyra domare under matcher som spelas i NHL och SHL. De ser till att alla spelare följer reglerna och blåser av ifall något skulle bryta mot en regel eller utföra olagliga tekniker.

De positioner som finns är, förutom målvakt, vänsterback, högerback, center, vänsterforward och högerforward. Förutom att positionerna avgör om en spelare är mer offensiv eller inte, avgör det också var på planen spelaren bör hålla sig. En högerback till exempel ska hålla sig längst bak, på höger sida om målvakten. Det är dennes uppgift att försvara målet när pucken kommer i närheten. De spelare som spelar forward i ishockey har uppgiften att försöka ta sig till motståndarens sida och göra mål.

Reglerna kan variera en aning beroende på om matchen spelas i Sverige med endast svenska lag eller om det är en internationell match, den svenska regelboken består av 13 avsnitt medan den internationella står av 12. NHL däremot har en helt egen regelbok som endast gäller för dem.

Varje spelare måste vara utrustad med skridskor, hjälm, skydd och en klubba för att spela. Vilken sorts skydd som gäller beror på om det är en utespelare eller en målvakt. Målvakterna måste nämligen ha lite mer skydd på sig.

mh-purity-lite