Fotbollens historia

Fotboll är en lagsport som ingen riktigt vet var den kommer ifrån. Det finns dokumentationer om sporter från så tidigt som år 400 f.Kr där två lag tävlade mot varandra i att göra så många mål som möjligt i motståndarlagets mål. En av dessa sporter var Cuju, en bollsport som spelades i Kina.

Det dröjde dock fram till 1800-talet innan sporten hade etablerat sig och man började spela i brittiska internatskolor. Men fotbollen på den här tiden såg inte ut exakt som dagens fotboll utan det var en blandning mellan fotboll och rugby. Sporten började växa mer och utvecklas, 1863 bildades Football Association, Englands fotbollsförbund. 8 år senare bröt sig en grupp ur klubben och bildade Rugby Union. Efter den brytningen skapades den engelska FA-cupen.

På slutet av 1800-talet hade sporten spridit sig runt hela världen och den första landskampen som spelades utanför de brittiska öarna skedde mellan USA och Kanada. Reglerna såg dock annorlunda ut på den tiden, de fortsattes att utvecklas och ändras allt eftersom.

Fotbolls VM spelades för första gången år 1930 och det var under 1900-talet som fotbollen växte snabbare och blev till slut en världsomfattande sport. Det spelades i de flesta länder på olika nivåer, fler och fler klubbar samt lag kom till och människor samlades i stora arenor för att följa sina favoriter. Idag är fotboll en av de allra största sporterna i världen, det spelas på flera olika nivåer i runt 200 olika länder och matcher visas regelbundet både på internet och på TV.

mh-purity-lite