Regler i sporten

Fotboll är en sport där två lag med 11 spelare i vardera. Varje spelare delas in i olika positioner vilket avgör vilken uppgift spelaren kommer ha i matchen. En av spelarna fungerar självklart som målvakt, sedan finns det de som har en defensiv position och de som spelar offensiv. En av grundreglerna i sporten är att kontakt mellan en spelares händer och bollen är inte tillåtet. Förutom målvakten som får stoppa bollen med alla kroppsdelar. Det finns också regler på var på planen en spelare skall hålla sig, det bestäms efter spelarens position.

Poängen med fotboll är att göra så många mål som möjligt i motståndarens mål. Skulle båda laget ha gjort lika många när tiden går ut räknas det antingen som oavgjort, eller så förlängs matchen tills ytterligare ett mål har gjorts av ett av lagen. Ibland kan det också bli straffsparksläggning istället.

Reglerna i fotboll ser likadana ut i alla länder, de flesta fotbollsförbund är nämligen medlem i Fifa, det internationella fotbollsförbundet vilket gör att de måste följa samma regler. Men trots detta kan det finnas några skillnader i reglerna, till exempel hur många gånger en spelare kan få ett gult eller rött kort under en match.

mh-purity-lite