Handboll – vilket utrustning behövs?

Till skillnad från många andra sporter behöver man inte så mycket utrustning för att kunna spela handboll. Det finns vissa regler som gäller ifall man tävlar i sporten men vill man endast spela för skojs skull kan man givetvis välja själv vilket sätt man vill spela på.

Spelar man på “riktigt” är det däremot viktigt att man använder sig av rätt sorts utrustning. Precis som i de flesta sporter är det viktigt att man använder rätt sorts skor för att skydda sina fötter. Spelas sporten inomhus får man dessutom inte använda samma skor som man har haft på sig utomhus, i alla fall inte utan att tvätta dom noga så att golvet inte skadas.

Kläderna man har på sig spelar inte så stor roll om man endast tränar. Det kan dock variera beroende på om man spelar inomhus eller utomhus. Under tävlingar måste dock varje lag klä sig likadant för att det ska vara möjligt att skilja på spelarna och se vilka som tillhör samma lag.

Bollen är en av de viktigaste delarna av utrustningen. För herrar får bollen som mest väga 475 gram och för damer får den max väga 400 gram. Storleken på bollen varierar också mellan damer och herrar, en boll för herrar brukar vara mellan 58 till 60 centimeter i omkrets och för damer 54 till 56 centimeter. Spelar man däremot endast mellan vänner kan man använda sig av i stort sett vilken boll som helst. Spel mellan vänner brukar nämligen vara lite mer avslappnat och många väljer till och med att hitta på egna regler för att göra spelet lättare. Framförallt om det är en blandning av män och kvinnor som spelar.

En annan sak som kan räknas till utrustningen är själva planen och målen. Man brukar vanligtvis befinna sig i en träningslokal, gymnastiksal eller liknande och där brukar det finnas allt man behöver. Spelar man på skojs skull kan man dock sätta upp egna mål och markera en plan nästan var som helst. Målen behöver inte vara så höga som riktiga handbollsmål, så länge man markerar var målet finns någonstans så kommer det gå lika bra. Men det bästa är om man har tillgång till riktiga mål under träningen, i alla fall om man ska delta i tävlingar.

mh-purity-lite