Svenska ishockeyklubbar

Det finns en relativt lång lista med hockeyklubbar i Sverige, dock är det endast ett fåtal som har tagit sig upp till de högsta nivåerna i sporten. Några av dessa klubbar är:

HV71 bildades i början på 1970-talet när två mindre klubbar bestämde sig för att slå sig ihop. Laget spelade sin första match redan några månader efter att de slagits samman, matchen slutade med att de förlorade mot Nybro IF.

Brynäs IF bildades redan år 1912 och det är en idrottsförening från Gävle. Till en början erbjöd de endast fotboll, bandy, vattenpolo, simning och friidrott. Ishockeyn lades först till år 1939. Säsongen 1943/1944 debuterade de för första gången i Sveriges högsta division.

Färjestad BK är en idrottsförening i Karlstad som bildades år 1932. Ishockeyn lades dock inte till förrän på 1950-talet. Trots att hockeyn inte har funnits på programmet särskilt länge jämfört med andra klubbar anses Färjestad vara en av Sveriges mest framgångsrika.

Frölunda HC är en ishockeyklubb som bildades när Västra Frölunda IF valde att separera ishockeyn från resen av programmen. Västra Frölunda IF bildades år 1930, hockeyn lades till år 1944 och 1984 valde klubben att separeras.

mh-purity-lite